Oto Arıza

Enjektör İşemesi Nedir? Motora Zarar Verir mi?

Benzinli ve dizel araçlarda Enjektör işemesi, yakıtın yanma odasında yeteri kadar püskürtülmemesi ile ortaya çıkar. Yakıt enjektörü işemesi, enjektörlerin arızalanmasından dolayı gerçekleşir. Enjektör işemesi dizel araçlarda daha yaygın görülürken benzinli araçlarda da görülür. Bu durum, motorda düzensiz yanma ve performans kaybına yol açar.

Arabada enjektör işemesi var ise, aracınızda ciddi arızalar ortaya çıkacaktır. Bu sorunun en başında aracın motorunun parçalarının zarar görmesi meydana gelebilir.

Enjektör İşemesi Motora Zarar Verir mi?

Enjektör işemesi, tespit edilip tamir edilmez ise, kısa süre içerisinde motorunuza ciddi zarar verir. Eksik yakıt püskürtülmesi, motorunuzun kısa süre içerisinde hasar görmesine neden olacaktır. Bu hasarların en başında; aracın hararet görmesi, pistonların delinmesi, silindir ve segmanların zarar görmesi gibi motor rektefiye gerektirecek durumlar ortaya çıkar.

Enjektör İşemesi

Enjektör İşemesinin Zararları Nelerdir?

Enjektör işemesi, aracınızın motor bileşenlerine ciddi zarar verir. Öncelikle enjektör işemesi aracın motor parçalarının ısınarak delinmesine, zarar görmesine veya çatlamasına neden olur. Enjektör işemesinin en bilinen zararı, pistonlara zarar vermesi ve buna bağlı olarak aracın motor yemesine neden olmasıdır.

Enjektör işemesi, kısa süre içerisinde ortaya çıkan bir arızadır. İlk fark edildiği andan itibaren aracınızı stop etmeli ve yeniden çalıştırmamalısınız. Aksi taktirde sorunun üzerine gitmeniz halinde aracınızda ciddi masraflar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle enjektör işemesi olan araçların çalıştırılmaması gerekir.

Enjektör İşemesi Nasıl Anlaşılır?

Arabanızda eğer enjektör işemesi olduğunun olup olmadığını merak ediyorsanız motorun çalışmasında düzensizlik, gaz yememe, aracın patırdaması, rölantide stop etmesi, gaza bastıkça gitmeme, yakıt tüketiminde hızlı düşüş, aracın egzozundan anormal ses gelmesi ve egzozdan siyah duman atması, enjektör işemesinin belirtileri arasındadır.

Okudunuz mu?  LPG de Rölanti Dalgalanması Çözümü

Başıma da gelen bir durum olan enjektör işemesi, aracın motor yemesine neden oldu. Bu nedenle enjektör işemesi hafife alınmayacak bir durumdur. Aracınızı ilk çalıştırdığınızda gaz yemiyor, araç patırdıyor ve egzozdan anormal sesler geliyorsa, arabaya gaz vermeyin. Stop edin ve çekici yardımı ile en yakın yetkili servis veya oto tamirciye gidin.

Enjektör İşemesi

Enjektör İşemesi Neden Olur?

Benzinli araçlarda enjektör işemesi, yakıt enjektörlerinin tıkanması veya kirlenmesinden kaynaklı ortaya çıkar. Bununla birlikte kalitesiz yakıt kullanımı, yakıt filtresinin düzgün çalışmaması veya uzun süre bakım yapılmaması, enjektörlerin tıkanmasına yol açabilir. Ayrıca, dizel araçlarda enjektör işemesi, enjektörlerin kullanım ömrünün dolmasına rağmen değişmemesi, aracın bir süre hararet görmesi ve beyaz duman atmasına rağmen değiştirilmemesi nedeniyle ortaya çıkar.

Enjektör İşemesi Tamiri

Enjektör işemesi olan araçlarda enjektör tamiri yapılarak sorun düzeltilebilir ancak işemeye bağlı olarak aracın motorunun diğer bileşenlerine zarar vermiş ise, pistonlar, subaplar ve iticiler de değişebilir. Bu durumda aracın motorunun tamamen rektefiye edilmesi gerekebilir. Enjektör tamiri hakkında Dizel Enjektör Tamiri Fiyatları hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Enjektör işemesi tamiri, enjektör başına 750,00 TL ile 1.000 TL arasında değişmektedir. Aracınızın marka ve modelini yorum yap kısmından bizlere ileterek fiyatı ücretsiz öğrenebilirsiniz.

Yazıyı puanla
[Toplam: 0 oy

Ahmet Ulus

Araç Bakım Uzmanı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu